Zenés mesejáték Marsak Tizenkét hónap meséje nyomán

Marsak gyönyörű meséjére ki ne emlékezne gyerekkorából, a mesebeli kislányra, ki találkozik a tizenkét hónappal. Sokunk a történet kapcsán tanultuk meg a hónapok neveit, ismertük meg az évszakok váltakozásait. Szilveszter éjszakája van. Ezen a estén sok különös dolog megtörténhet. Esztendő anyó magához hívja vendégségbe tizenkét unokáját, a tizenkét hónapot, hogy együtt búcsúztassák az óévet és együtt köszöntsék az újat.

Eközben a palotában a kis királylány nem akar tanulni, sőt kénye-kedvére ugráltatja az embereit, sőt a hónapok sorrendjét is meg akarja változtatni. Kitalálja, hogy december végén hóvirágot szeretne kapni, és aki elhozza neki, magas jutalomban fogja részesíteni, annyi aranyat ad, amennyi hóvirágot hoz.  A pénzéhes banya kizavarja az erdőbe mostohalányát hóvirágért. A kislány majdnem megfagy a hidegben, de a hónapok megsajnálják, felmelegítik, sőt még április nyíló hóvirágokkal is megajándékozza. Búcsúzásként Esztendő anyó egy varázsgyűrűt ad a lánynak és a lelkére köti, hogy ne mondja el senkinek, hogy találkozott velük. A kis árva a banyának adja a virágot, de a mostohája a gyűrűt is elveszi tőle. A banya a királylányhoz fut a virággal. Azonban a királylánynak is kedve szottyan hóvirágot szedni, így a mostoha kénytelen a kis árvát bemutatni a Fenségnek. A királylány elveszi a gyűrűt a mostohától, de nem adja a kislánynak, hanem a hóba dobja, mert az árva nem árulja el a tizenkét hónapot. A tizenkét hónap hőséggel, faggyal bünteti a gonoszokat, a kislány pedig megjutalmazza, amiért nem mesélt róluk. A királylány bocsánatot kér és a gonosz mostoha farkassá változik.

A bájos kis mese a hónapok váltakozásáról, a természet meg nem bolygathatóságáról, a szeretetről és az egymásra utaltságról szól. A kedves történetet a fülbemászó zene és a látványos díszlet, jelmez teszi a gyerekek számára emlékezetessé. Az előadás szereplői a Győri Nemzeti Színház művészei.

 

Szereplők:
Esztendő anyó……………………............Bende Ildikó
Mostohalány………………………............Lenner Karolina
Banya……………………………................Nagygábor Margit
Királylány………………………................Bartha Alexandra
Professzor, Farkas………………............Kelemen Zoltán

Díszlet............................................Nagy Tünde
Zene..............................................Szűcs Péter Pál
Dalszöveg.......................................Nagy Nándor
Jelmez...........................................Karsainé Anikó
Színpadra írta és rendezte................Laborfalvi Mária

 

Képek az előadásról: