Ismert klasszikus mese a másság elfogadásáról Wilhelm Hauff műve alapján.

Kis Mukkot mindenki kineveti, gúnyolja gnómalkata miatt. Ezért világgá megy szerencsét próbálni. Találkozik Ahazve varázslónővel, aki szolgálatába állítja, neki kell gondoznia a kiscicáit. Mukk mindent megtesz, hogy elégedett legyen vele gazdasszonya, de az is kigúnyolja. A kiscicák megsajnálják kis Mukkot és megmutatják neki Ahazve csodálatos tárgyait. Ahazve ezt megtudja és bosszút esküszik, ezért Mukknak menekülnie kell. Megismerkedik a nála maradt csodálatos kincsekkel, a gyorsan futó papuccsal és a kincskereső botocskával. Elhatározza, hogy beáll kengyelfutónak a szultánhoz. Azonban a szultán kineveti, megalázzák a szultánkisasszonyék, elszedik a kincseit és elzavarják.

Kis Mukkon egy varázslatos pálmafa segít, ad neki fülnövesztő és hosszú fül eltüntető datolyát. Mukk ezekkel megy álruhában a szultánhoz. A kapzsi szultán és lánya a dadájával esznek a fülnövesztő datolyából. Ekkor felfedi magát kis Mukk, büntetése a szultánéknak, hogy örökké rajtuk maradjon a szamárfül.Kis Mukk hazatér és magányos éldegél a kis kunyhójában.

Az előadásunk mondanivalója: fogadjuk el a másikban a másságot, ne gúnyoljuk, hanem fedezzük fel a benne rejlő értékeket és azt tiszteljük.

Szereplők:
Kis Mukk ...................................Somogyi István

Ahazve varázslónő,Dajka ............Bende Ildikó
Amarza hercegnő.......................Molnár Virginia
Szultán......................................Krasznai Tamás

Zene,dalszöveg..........................Szűcs Péter Pál
Díszlet.......................................Ress Szilárd
Jelmez.......................................Karsainé Anikó
Hang.........................................Molnár László
Színpadra írta és rendezte............
Laborfalvi Mária