Illyés Gyula népmesegyűjteménye sok érdekes, izgalmas mesét tartogat a számunkra. Ezek közé tartózik a Kiskondás című népmese is. Adva van egy komolytalan királylány, kinek mindig csak a játékon jár az esze. Édesanyja ezt igen megelégeli és férjhez kívánja adni lányát, talán attól megkomolyodik. Királylány viszont azt találja ki, hogy csak ahhoz megy férjhez, aki úgy el tud bújni előle, hogy ő ne lelje meg. 99 királyfi szerencsét próbál, de a királylány mindet egy szempillantás alatt felkutatja. 

Azonban, távol egy kis faluban él libájával, Ribizlivel egy legény, Miska, akit édesanyja elzavar a háztól, mert mindent tönkretesz, összekever. A fiú libájával együtt elindul a palotába. Útjuk során találkoznak a vadkacsákkal, akik félnek a héjától. Ribizli és Miska segít nekik elzavarni a gonosz madarat. Majd a kishalacskákon segítenek, kik a horgászoktól rettegnek. Később a királylány virágjait szabadítják meg a kártevő csigáktól. Ezért hálából a kacsák, halak és virágok elbújtatják Miskát a királylány elől. 

A hercegkisasszony kétszer megtalálja a fiút, hol a Nap mögött, hol pedig a tenger mélyén, azonban harmadszorra nem fedezi fel közvetlen a közelébe, a kedvenc virágai között.  Miska feleségül kapja a királylányt, királyné nyugodtan hódolhat a hobbijának, a főzésnek, Ribizli álma is beteljesedik, udvari liba lesz, Lady Gá Gá. Természetesen ebben az előadásunkban is számítunk a gyerekekre, ők lesznek a vadkacsák, halak és a virágok. Nekik kell elbújtatni Miskát és persze együtt mulatni, mikor minden jóra fordul. Népzenék színesítik előadásunkat, melyre bátran énekelhetnek és táncolhatnak a kis nézőink.

Szereplők:
Királyné, Parasztasszony.……………………..Bende Ildikó
Királylány, Héja, Horgász.…………………….Lenner Karolina
Ribizli, a liba.……………………………………..Molnár Virginia
Miska parasztlegény.……………………………Rédei Roland

Díszlet................................................Rozs Tünde és Ress Szilárd
Jelmez, kellék..................................... Szántóné Andrea
Zenei szerkesztés.................................Szűcs Péter Pál
Színpadra alkalmazta............................Laborfalvi Mária

 

Képek az előadásról: