Thorbjörn Egner vidám meseregényének zenés színpadi átdolgozása

Kardamóm város nagy ünnepségre készül, ma ünneplik alapításuk 50. évfordulóját. Basztián rendbiztos szerkeszti a műsort. Fellép - többek közt - a kardamómi kórus, Zsófi néni, akibe titokban szerelmes a rend őre. Az ünnepségen három idegen jelenik meg és viselkedésükkel megzavarják a város nyugalmát. A három rabló, mert hát ők azok, Kaszper, Jeszper, Jónatán, az éjszaka folyamán kirabolják Kardamómot. Itt még soha se volt bűntény, Basztián tehetetlenül áll az eseményekkel szembe. Zsófi néni, aki kissé haragos természetű, lesújtóan tekint rá és köszönés nélkül távozik.

Basztiánnak cselekednie kell, hogy hölgye szívét elnyerhesse. De mit? Még sose volt dolga rablókkal. És a rablók? Ők valóban félelmetes zsiványok vagy csak azoknak akarnak látszani? Elrabolják a házsártos Zsófi nénit, hogy rendbe tartsa a holmijukat. Sajnos azonban balul üt ki a dolog. Zsófi néni nemcsak hogy nem dolgozik rájuk, hanem épp ellenkezőleg, ő fogja munkára a három rendetlen zsiványt. A pórul járt rablók elhatározzák, hogy visszarabolják. Basztián végre összeszedi magát és segítséggel elfogja a rablókat, kiszabadítva Zsófi nénit, mellyel a rablókat is kimenti Zsófi "terrorja" alól.

Zsófika megszelídül, megkedveli Basztiánt. A rablókról is kiderül, hogy ők valójában zenészek, csak ellopták a hangszereiket, ezért adták a fejüket a rablásra. Kardamóm rajtuk is segít. Így, mint minden mesében, minden jóra fordul. Az előadás, mint a meseregény is, tele van humorral, kedves bájjal, szeretettel. Nincs benne semmi erőszak, csak kedvesség. Érdekesség, hogy a rablókat Basztián csak a gyerekek segítségével foghatja el, és csak ők menthetik fel a büntetés alól a zsiványokat.

Szereplők:
Kasper............................Gerbert Judit

Jeszper...........................Molnár Virginia

Jónatán...........................Hegedűs Ildikó

Zsófi néni........................Bende Ildikó

Basztián rendbiztos...........Kelemen Zoltán

Díszlet.............................Ress Szilárd

Zene................................Veress Attila

Jelmez.............................Győri Gabi
Hang...............................Horváth Laci

Rendezte.........................Laborfalvi Mária