Minden gyerek ismeri ezt a mesét, melyben az eltévedt gyerekek találnak az erdő mélyén egy mézeskalácsházat, ahová a Banya behívja őket. Mindenféle finomsággal traktálja a két gyermeket, végül Jancsit meg akarja sütni. A testvérek viszont együttes erővel és leleménnyel legyőzik a boszorkányt és haza mennek.

A mi színdarabunknak is ez az alapvető története. Az átdolgozásunk mássága, hogy itt a Banyának akad egy segítőtársa is, egy macska. Ő csábítja a gyerekeket a boszi házához és a banya kezére játssza őket jutalom fejében. Azonban a Banya nemhogy megjutalmazná, de még meg is sérti, másrészt a gyerekeket is megkedveli, Jancsi és Juliska segítségére siet.
A Macska kiszabadítja Jancsit és a gyerekekkel együtt a kemencébe zárja a gonosz boszorkát. Szentjánosbogárkák  fényénél hazavezeti az elveszett gyerekeket a nagymama nagy-nagy örömére.

Előadásunk érdekessége, hogy a gyerekszerepeket 8-10 éves, nagyon ügyes gyerekek játsszák, így talán közelebb tudják vinni a kis nézőinkhez a történetet.

Másrészt - mint minden eddigi előadásunkban -, csak a nézőtéri gyerekek segítségével tudnak győzni a rosszon, velük együtt győzhetik le a boszorkányt és csak velük együtt találhatják meg a hazafelé vezető utat. A felnőtt szerepeket a Győri Nemzeti Színház színészei alakítják. A díszletet Rozs Tünde készítette, a Győri Nemzeti Színház szobrásza, ki elénk varázsolja az erdőt és az ínycsiklandozó mézeskalácsházat. A zenéket és a dalokat Szűcs Péter szerezte, ki már több előadásunk zenei anyagát állította össze magas szintű precizitással. Jelmezeinket a jelmeztárból válogattuk.

Szereplők:
Jancsi………………………………................Ress Abigél
Juliska………………………………...............Váczi Bettina
Banya, Nagymama…………………...........Bende Ildikó
Fekete Macska……………………...............Molnár Virginia

Díszlet, Jelmez...................................Rozs Tünde
Zene, Dalszöveg.................................Szűcs Péter
Színpadra írta és rendezte....................Laborfalvi Mária

 

Képek az előadásról: